Ylläksen 8 vuodenaikaa

Sydäntalvi

(tammi-helmikuu)

Sydäntalvi sijoittuu tammi-helmikuulle, jolloin Ylläksellä on paukkupakkaset parhaimmillaan. Tähän aikaan vuodesta voit liikkua luonnossa rauhallisemmin tai käydä vaikka rinteillä laskettelemassa leudommilla keleillä. 

Ylläs tarjoaa lasketteluun erinomaiset puitteet, sillä se on mitoiltaan Suomen suurin hiihtokeskus. Yllästunturin eteläpuolella sijaitsee Ylläsjärven rinnealue ja pohjoispuolella Äkäslompolon rinnealue. Ylläkseltä löytyy yhteensä 62 rinnettä ja pisimmät niistä ovat jopa yli kahden kilometrin mittaisia. Tutustu myös Ylläksen rinnekarttaan. 

Toinen talven ehdoton aktiviteetti on kokea lumikenkäily. Lumikenkäily tarjoaa mahdollisuuden tuntea talviluonnon taian, sillä lumikenkien kanssa voit itse valita kuljettavan reitin. Kannattaa harkita myös ohjatun lumikenkäretken varaamista, jolloin opit oppaalta paljon uutta Lapista. 

Hankikanto

(maalis-huhtikuu)

Kevättalvella Ylläksen ylle alkaa tulvia valoa, joten hankikannon aika on myös täydellistä aikaa viettää rinteissä, laduilla tai luontoretkillä. 

Voit myös viettää aikaa pilkkimisen parissa. Ylläksen tunturijärvet sulavat yleensä toukokuussa, joten maalis-huhtikuussa pilkkimisestä pääsee nauttimaan auringonsäteiden osuessa lumeen kauniisti. Voit pilkkiä esimerkiksi Kesänki-, Luosu-, Pyhä- ja Rautujärven kauniissa maisemissa. Lapland Safaris tarjoaa myös pilkkisafarin, jossa pääset kelkalla parhaille pilkkipaikoille. 

Kuuluuko avantouinti jo harrastuksiisi vai onko se uusi tuttavuus? Oli se kumpi vain, Ylläksellä kannattaa sitä ehdottomasti kokeilla saunan lisänä. Monessa lomamökissä on oma sauna. Täältä löydät Ylläksen majoitusvaihtoehtoja. 

Ylläkseltä löytyy myös mahdollisuuksia kokea aivan uudenlaisia sauna- ja avantokokemuksia. Esimerkiksi Yllästunturin huipulta löytyy Suomen korkeimmalla sijaitseva sauna sekä maailman ainoa gondolisauna.

Varaa lomasi heti!

Tarjoamme kattavan valikoiman viihtyisiä ja hyvin varusteltuja majoituskohteita. 

Kevät

(toukokuu)

Keväällä Ylläksen lumipeite sulaa ja luonto alkaa vihertää. Aurinkoisina päivinä voit nauttia kevätladuilla hiihdosta, lintubongailusta lintujen palatessa pohjoiseen tai vaikka frisbeegolfista

Kevät on loistavaa aikaa myös patikointiin ja retkeilyyn raikkaiden kelien takia. Ylläkseltä löytyy luontoreittejä jokaiseen makuun vaativista helppokulkuisiin. Tutustu Ylläksen viiteen ulkoilureittiin. Pallas-Yllästunturin kansallispuistosta löytyy muun muassa Varkaankurunpolku, joka on 3,5 kilometriä pitkä helppo reitti ja Pirunkurun ponnistus, joka on keskivaikea 8 kilometriä pitkä reitti. Ylläksen ulkoilukartasta löydät kaikki ulkoilureitit. 

Lumien sulaessa pilkkiminen vaihtuu kalastukseen. Ylläs tarjoaa Lapin parhaat kalapaikat, sillä Ylläksellä on useita järviä, jokia ja puroja, joissa pääset testaamaan taitojasi. Jos haluat opastusta kalastukseen, voit varata itsellesi opastetun kalastusretken tai kalastuskurssin. Muistathan, että sinulla on kalastajana velvollisuus ottaa selvää kalastusalueesta ja sen säännöistä. 

Yötön yö

(kesä-heinäkuu)

Yöttömän yön vuodenaikaa vietetään heinä-kesäkuussa. Silloin voit nauttia keskiyöllä auringosta, unohtaa nukkumisen ja lähteä vaikka ihailemaan luontoa. Kesäyöt Ylläksellä ovat mukavan viileitä.

Kesällä melonta on hyvä valinta aurinkoisen päivän aktiviteetiksi. Ylläkseltä löytyy useita melontareittejä. Esimerkiksi Ylläsjärven virkistysmelontareitti on hieman yli 11 kilometriä pitkä keskivaikea reitti. Voit myös itsenäisen melonnan lisäksi varata melontaretken.

Maastopyöräily sopii kesän aktiviteetiksi vauhtia kaipaaville. Ylläs ja sen 7 tunturia antavan mahdollisuuden kokea pyöräilyn riemua monipuolisesti kaiken tasoisille pyöräilijöille. Ylläs onkin valittu vuoden 2019 parhaaksi maastopyöräilykohteeksi. Jos et omista maastopyörää, voit varata sellaisen esimerkiksi Sport Corner Ylläksen vuokraamosta.

Ylläksen 8 vuodenaikaa

Sadonkorjuu

(elokuu)

Sadonkorjuun aikana yöt ovat jo viileitä, mutta päivät lämpimiä. Tämä aika on marjastuksen, sienestyksen sekä metsästyksen aikaa. Oletko ikinä ollut mustikkapaikassa, jossa voit seistä suorana ja poimia mustikoita? Pallas-Ylläksen tunturirinteessä tämä on mahdollista! Rinnesoilta voit poimia hilloja ja sieniä löytyy ympäri Ylläksen metsiä.

Syksyn ensimmäisinä pimeinä iltoina alkaa revontulien upeat näytökset, joita voit nauttia vaikka suoraan majoituksesta käsin. Jos majoituksen pihalta ei ole hyvää näkymää revontulien katseluun, suuntaa esimerkiksi Tuomikurun kodalle tai Äkäslompolon rantaan, joista molemmista on täydellinen näkymä taivaalle. Voit myös varata ohjatun revontuliretken.

Ruska

(syyskuu)

Yksi vuoden kohokohdista Ylläksellä on ruskan värit, jotka ovat parhaimmillaan syyskuussa. Ruskan aikaan kelit on sopivan raikkaita ulkoilla värinäytelmää ihaillen. 

Jos tykkäät valokuvata, ruskan aika on siihen oivallinen. Jylhä Pakasaivo on todellinen valokuvaajan unelmakohde. Pakasaivo on Pohjois-Suomen toiseksi toiseksi syvin vesistö. Toinen upea valokuvauskohde on Kesänkijärvi, johon voit suunnata kuvaamaan esimerkiksi soutuveneellä, kanootilla tai patikoiden sen rantoja pitkin. 

Toinen ruskasta nauttimisen aktiviteetti on polkujuoksu, jonka ohella pääset nauttimaan metsien kauniista väreistä. Jos haluat haastaa itseäsi, voit juosta Äkäslompolosta Ylläsjärvelle, joka on Ylläksen haastavin polkujuoksureitti. Kokonaisuudessaan tämä reitti on 20 kilometriä pitkä ja siinä on nousua yhteensä 800 metriä. 

Ylläksen 8 vuodenaikaa

Ensilumi

(loka-marraskuu)

Loka-marraskuussa Ylläs saa ylleen ensilumen, jolloin yön lämpötilat putoavat pakkaselle ja aamulla on maa kuurassa. Päivällä voi kuitenkin vielä nauttia auringon lämpöä. 

Talvella ensilumen aikaan elämyksellinen aktiviteetti on porotilalla vierailu tai poroajelu. Tiesitkö, että poroajelu reessä on perinteinen kulkumuoto Lapissa? Lähde aistimaan porotilan tunnelmaa ja poroajelun hurmaa. 

Maastohiihto on Ylläksellä suosittu aktiviteetti talvella. Ylläkseltä hiihtolatuja löytyy jopa 330 kilometriä, joten valinnanvaraa riittää. Ylläksen latuja hoidetaan lokakuulta toukokuun alkuun. Hiihtämään voit lähteä omatoimisesti tai varata opastetun retken. 

Kaamos

(joulukuu)

Kaamos koittaa Ylläksellä joulukuussa, jolloin päivänvalo vähenee ja auringonsäteet jäävät vähäisiksi. Kaamoksen aika on täydellinen aika matkustaa Ylläkselle, jos haluat nauttia takkatulen loimusta ja mystisestä ilmapiiristä. 

Kaamoksen aikaan voit harrastaa moottorikelkkailua omatoimisesti Ylläksen upeilla tuntureilla. Ylläksen alueelta löytyy 410 kilometriä merkittyjä moottorikelkkareittejä. Voit huristaa moottikelkalla esimerkiksi Yllästunturin huipulle syömään tai varata ohjatun moottorikelkkasafarin

Suosittu aktiviteetti on huskysafari sekä koirien rapsuttelu siinä ohessa. Talvella huskien kyytiin pääsee kelkan kyydissä. 

Lue myös nämä

Ylläksen 8 vuodenaikaa

Ylläksen alueella voit kokea jopa 8 vuodenaikaa. Tämän vinkkipaketin avulla saat vinkkejä aktiviteeteista, joita voit kokea Ylläksellä.

Vinkkipaketti: Lapin lomalle lemmikin kanssa

Lappi on suosittu matkailukohde ja moni matkailija haluaa vierailla siellä rakkaan lemmikkinsä kanssa. Lue vinkit!

Mitä aktiviteetteja Levi tarjoaa ympäri vuoden?

Levin kaikki vuodenajat ja kuukaudet sisältävät oman erikoispiirteensä. Tämän kirjoituksen avulla tiedät, mitä tehdä Levillä.