Lapissa lemmikin kanssa

Ulkoilu lemmikin kanssa Ylläksellä

Lapista tulee ensimmäisenä mieleen upeat maisemat ja ulkoilureitit, joita voi kokea jokaisena vuodenaikana. Alueella on paljon ulkoilumahdollisuuksia, jotka sopivat hyvin erityisesti koiran kanssa liikkuville. 

Muistathan huolehtia siitä, että lemmikkisi pysyy kytkettynä luonnossa liikkuessa. Lapin luonnossa on paljon villieläimiä, kuten karhuja ja susia, joten koiran päästäminen vapaaksi saattaa aiheuttaa vaaratilanteita. Koirat ovat tervetulleita useimpiin ulkoilualueisiin, mutta on tärkeää pitää ne kytkettynä ja poimia niiden jätökset.

Tiesitkö, että Ylläs ja sen seitsemän tunturia on valittu vuoden 2020 Pohjoismaiden parhaaksi ulkoilukohteeksi? Kun matkustat lemmikkisi kanssa Ylläksellä lumettomaan aikaan, Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on näkemisen arvoinen kohde. Tänne ovat koirat tervetulleita kytkettyinä. Jos kaipaat monipuolisia maisemia, haluat haistaa maailman puhtainta ilmaa ja nähdä upeita tunturimaisemia, tämä kohde on juuri sinulle. 

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto sijaitsee Peräpohjolan, Metsä-Lapin ja Tunturi-Lapin rajamailla, aivan Ylläksen matkailukeskuksen vieressä. Löydät reittejä aloittelijoille sekä kokeneille retkeilijöille. 

Tutustu kansallispuistoon lisää. 

Sijainti kartalla.

Lumettomaan aikaan Ylläksellä kaikki reitit ovat koirien käytössä. Laajat reitistöt ohjaavat sinut ja karvakaverisi kuuntelemaan purojen solinaa ja ihailemaan avaria suoalueita. Kesäretkeilukausi kestää yleensä kesäkuusta lumien sulaessa lokakuulle, jolloin lumi taas peittää maan.

Talvella Ylläkseltä löytyy paljon koiralatuja sekä talvireittejä. Ylläksellä on yhteensä 62 kilometriä hiihtolatuja, joilla voit hiihtää koirasi kanssa. Koiraladut on merkitty koira -symbolein. Myös kaikilla lumikenkäilyreiteillä saa ulkoiluttaa koiraa kytkettynä. Lumikenkäilyreitit on merkitty sinisillä aurauskepeillä.

Löydät kaikki Ylläksen ulkoilureitit täältä ostamalla ulkoilukartan. 

Jos koirasi nauttii koirapuistoilusta, Äkäslompolosta löytyy viihtyisä ja tilava koirapuisto Nililahentien alusta. Koirapuiston vieressä on maksuton pysäköintialue ja puistoa ympäröi korkea aita. 

Nililahentielle pääset, kun käännyt Äkäslompoloa halkovalta Tunturintieltä kohti Kesänkiä.

Sijanti kartalla.

Varaa lomasi heti!

Tarjoamme kattavan valikoiman viihtyisiä ja hyvin varusteltuja majoituskohteita. 

Ulkoilu lemmikin kanssa Levillä

Levillä lumettomaan aikaan koirat ovat tervetulleita kaikille kävely- ja patikointireiteille. Täältä löydät Levin alueen upeat patikointireitit. 

Talvella hiihtolatuja koiran kanssa hiihtäville on mukava valikoima. Täältä pääset katsomaan Levin latukartan, jonne koiraladut on merkitty erikseen. 

Talvella Lappiin matkustettaessa on hyvä ottaa huomioon, että talvella pakkaset voivat olla hyvin kylmiä, joten varaa lemmikillesi tarvittavat varusteet mukaan. Mukaan on hyvä pakata erityisesti lyhytturkkiselle koiralle lämmin pusero tai takki sekä tossut tassuja lämmittämään. 

Levin vaellus- ja hiihtoreittien kodat ja laavut toivottavat koiraystävät tervetulleiksi. Kätkätunturilta ulkoilureittien varrella Immeljärven niemessä on Korkeaniemen laavu, joka sijaitsee hienolla näköalapaikalla. Levin matkailun pihasta laavulle on matkaa noin kilometri. Laavulle pääsee myös autolla Immeltietä pitkin. Auton voi jättää järven rannassa olevalle leventeelle Kätkätunturin juurelle. Siitä on laavulle matkaa noin 500 metriä. Korkeaniemen Laavulta löytyy ulko-WC ja puuvaja, josta saat polttopuita. 

Kätkätunturilta löytyy myös Huipun laavu Rykimäpolun varrelta, Merkkisen laavu Kätkä – Pyhätunturin reitin varrelta sekä Kätkän laavu Katkätunturin eteläpuolen varrelta.

Myös Leviltä löytyy muutama koirapuisto koirakavereille. 

1. Kittilän kirkonkylän koirapuisto, Tuomarintie 3, 99100 Kittilä

Puistosta löytyy kokoa 700 neliötä ja se on metsämaata. Sieltä löytyy pieni parkkipaikka, roska-astia jätöksille sekä pussiautomaatti.

Sijainti kartalla.

2. Levin koirapuisto, Muuntotie, 99130 Levi

Kittilän koirapuisto on luonnontilaista metsämaata ja sen koko on 3 000 neliötä. Puiston edessä on pieni parkkipaikka sekä roska-astia koiran jätöksille. Puistossa ei ole erikseen pienten ja isojen koirien puolta, vaan se on kaikille yhteinen. 

Muuntotielle pääset, kun käännyt Levin ympärystieltä läheltä Rakkavaaran risteystä. 

Sijainti kartalla.

Muistathan noudattaa koirapuistoissa puistoetikettiä. Jokaisella koiran omistajalla on vastuu ja velvollisuus pitää yllä turvallisuutta sekä vastata koiransa mahdollisista vahingoista. Muistathan myös ottaa huomioon toiset koirapuiston käyttäjät eli sulkea portti lähdettäessä sekä pitää alue siistinä jätöksistä. Varmista myös, että koirasi rokotukset ovat kunnossa.

Lapissa lemmikin kanssa

​​Lapin lemmikkiystävälliset ravintolat ja kahvilat

Levin ja Ylläksen alueilla on paljon lemmikkiystävällisiä ravintoloita ja kahviloita, joihin lemmikkisi on tervetullut. Muista kuitenkin aina varmuuden vuoksi kysyä lupa ravintolan henkilökunnalta ennen kuin otat koirasi mukaan sisätiloihin.

Ylläksellä ja Levillä lemmikkiystävällisiä ravintoloita ja kahviloita on laidasta laitaan. Löytyy  muun muassa tunnelmallista kotatunnelmaa, avotuligrillissä valmistettua A’la Carte -ruokaa, pubielämää sekä upeita kahviloita. Monet näistä paikoista ovat auki vain sesonkina eli marraskuun puolivälistä maaliskuun alkupuolelle. Muutamat paikat ovat kuitenkin auki myös kesällä. Tarkista aina ajankohtaiset aukioloajat ravintoloiden ja kahviloiden verkkosivuilta.

Alla Levin ja Ylläksen alueiden lemmikkiystävällisiä ravintoloita ja kahviloita.

YLLÄS:

1. Suomen korkeimmalla sijaitsevat ravintolat: Ylläskammi 718 ja Gondol Pizza, Vaeltajantie 2, 95980 Ylläsjärvi

Ylläskammi on Suomen korkeimmalla sijaitseva ravintola, jossa pääset nauttimaan Yllästunturin huipun upeista maisemista. Tarjonnasta löytyy suolaista ja makeaa, pieneen sekä isoon nälkään.

Gondol Pizzaan kannattaa suunnata, jos pizzahammasta kolottaa. Pizzojen lisäksi saat lämpimiä juomia ja kahvilatuotteita. Gondol Pizza on auki gondolihissien aukiolojen puitteissa. 

2. Karilan Navettagalleria, Karilantie 31, 95970 Äkäslompolo 

Karilan tila tarjoaa elämyksiä, Lapin lähihistoriaa sekä maatilan rosoista tunnelmaa. Tilalla sijaitsee myös Karilan Navettagalleria eli vanha navetta, joka toimii kahvilana. Voit ottaa koirasi mukaan kokemaan aitoa Lappia herkullisista ruoista nauttien. 

3. Aakenus Grill Ravintola Ylläs, Iso-Ylläksentie 1, 95980 Ylläsjärvi 

Aakenukselta saat tuoretta lohta, pihviä, poroa sekä kasvisruokaa itsetehdyillä lisukkeilla. Lista vaihtuu sesongin mukaan. Kaikki A’la Carte- annokset valmistetaan avotuligrillin kautta tuoreista raaka-aineista. 

4. Public House Selvä Pyy, Tunturitie 16, 95970 Äkäslompolo 

Tämä pubi on Jounin Kauppakeskuksessa toimiva kodikas pubi keskellä Äkäslompolon kylää. Selvä Pyystä saat maukasta pubiruokaa sekä sieltä löytyy myös laaja valikoima siidereitä ja erikoisoluita. 

5. Velhon Kota, Ylläksentie, 95970 Äkäslompolo

Ylläksen legendaarisessa Velhon Kodassa pääset tuntemaan kodan tunnelman ja nauttimaan takkatulen loimusta. Saat Kodasta lähileipomon suolaisia ja makeita leivonnaisia sekä erilaisia kuumia juomia. Tämä on todella kokemisen arvoinen paikka ja varmasti koiraystäväkin viihtyy! 

LEVI:

1. Cafe&Bar Kota, Torikuja 3, 99130 Levi

Tämä tunnelmallinen kota on Levin eturinteen juurella aamusta iltaan avoinna oleva ravintola. Kota palvelee sesonkiaikoina ravintolana, kahvilana ja after ski -baarina. Illalla Kodasta saat laajasti erilaisia drinkkejä, oluita ja viinejä sekä pääset myös nauttimaan penkkiurheilusta.

2. Káfet, Keskuskuja 5, 99130 Levi

Káfet tarkoittaa saameksi kahvia tai kahvitaukoa. Saat Káfetista erilaisia pieniä suolaisia ruokia, kahvileipiä sekä erilaisia salaatteja. 

3. Pannukakkutalo, Torikuja 10, 99310 Levi 

Tässä ravintolassa voi nauttia pannukakkuja jopa kymmenillä eri tavoilla. Pannukakkuja löytyy sekä suolaisina ja makeina versioina. Maistuisiko esimerkiksi aurajuustoinen pannukakku ja jälkiruoaksi valkosuklaalla ja mansikoilla täytetty pannukakku?

4. Cafe Zero, Hissitie 8, 99130 Levi

Cafe Zero sijaitsee aivan eturinteiden kupeessa Zero Point rakennuksessa. Kahvilasta löytyy perinteistä suodatinkahvia, erikoiskahveja ja kahvilatuotteita. 

5. King Crab House, Mariankuja 6, 99130 Levi

King Crab Housesta saat pohjoisen tuoreita makuja merenelävien, paikallisen lihan ja kasvisruokien muodossa – lappilaisella vivahteella. 

6. Pub Hölmölä, Hiihtäjänkuja 10, 99130 Levi

Tässä Levin hauskimmassa pubissa pääset tarjoamaan koirallesi koirien omaa olutta. Ihmiset saavat Hölmölästä panimotuotteita, cocktaileja ja herkullista meksikolaista ruokaa. 

7. Kahvila & Ravintola Tonttula, Palosaarentie 30, 99140 Köngäs

Tonttula sijaitsee Levin koiraystävällisten hiihtolatujen varrella. Täällä pääset nauttimaan lemmikkisi kanssa ikuisesta joulusta. Tämä on täydellinen paikka lounasta ja illallista metsästäville matkailijoille. 

Lapissa lemmikin kanssa

Eläinlääkäripalvelut Lapin alueella

Jos karvakuono sairastuu yllättäen tai sille tapahtuu tapaturma Lapin lomalla, löydät alta Ylläksen ja Levin lääkäripalveluita.

YLLÄS:

Ylläkseltä löytyy sekä yksityinen että kunnallinen eläinlääkäri.

1. Eläinlääkäri Markus Kiili, Kievarintie 2 as 14, 95970 Äkäslompolo 

Pääset Kiilin vastaanotolle soittamalla tai laittamalla sähköpostia klo 9.00 jälkeen aamulla.

Puhelin: 045 606 4990

Sähköposti: markus.kiili@icloud.com

2. Kolarin kunnan eläinlääkäri, Pellikantie 28, 95900 Kolari 

Kolarin kunnan alueesta vastaavana eläinlääkärinä toimii Minna Harju, jonka tavoitat numerosta 040 039 2369. Voit soittaa hänelle arkiaamuisin klo 8.00 – 9.30. Vastaanotto toimii arkisin klo 8.00-16.00. 

Arki-iltaisin, arkipyhiä edeltävänä päivänä ja perjantaisin kiireellistä hoitoa vaativissa tilanteissa tavoitat eläinlääkärin klo 15.00 alkaen numerosta 0600 14420.

LEVI:

Leviltä löytyy kunnaneläinlääkäri sekä eläinlääkäripäivystys.

1. Eläinlääkäri Kittilässä, Sairaalantie 2 D, 99100 Kittilä 

Eläinlääkärin tilat sijaitsevat terveyskeskuksen alueella. Voit varata ajan arkisin klo 8.00 – 9.30 välisenä aikana. Voit varata ajan numerosta 0400 393 503.

2. Päivystävä eläinlääkäri 

Enontekiön, Kittilän, Muonion ja Sodankylän kuntien yhteinen eläinlääkäripäivystys toimii arkisin sekä viikonloppuisin yhtenä päivystysalueena. Saat päivystävän eläinlääkärin kiinni numerosta 020 692 699 arkisin klo 16.00 – 8.00, viikonloppuisin perjantaista klo 16.00 – maanantaihin klo 8.00. 

Ruokakaupat Levillä ja Ylläksellä

Levin ja Ylläksen seudulta löytyy ruokakauppoja, joista saat lemmikille tarvikkeita ja ruokaa.

YLLÄS:

1. K-Market Jounin Kauppa, Sannanrannantie 3, 95970 Äkäslompolo 

Kaupan ulkoseinältä löytyy kaksi lukollista häkkiä lemmikeille.

2. K-Market Eelin Kauppa, Tirroniementie 1, 95980 Ylläsjärvi 

Kaupan etuseinällä on koukku, johon lemmikin voi kiinnittää kaupassa käynnin ajaksi.

LEVI:

1. K-Supermarket Levi, Leviraitti 1, 99130 Sirkka 

2. Levin Lemmikkitarvike, Ollilanojantie 2, 99100 Kittilä 

Opastava, iloinen ja asiantunteva lemmikkitarvikekauppa Kittilässä. 

Lapissa lemmikin kanssa

Lapin näköalahissit

Koirat ovat tervetulleita osaan Yllästunturin gondolihisseistä kesät talvet. Eikö olisi ihana ihailla näköaloja jokaiseen ilmansuuntaan oman koiraystävän kanssa? Voit suunnata hissillä esimerkiksi aiemmin mainittuihin ravintoloihin Ylläskammiin ja Gondol Pizzaan. 

Myös Leviltä löytyy näköalahissit Express- ja Gondoli2000, jonne koirat ovat tervetulleita. Condoli2000 kulkee 20 metrin korkeudessa tunturin länsireunaa pitkin. Löydät sen osoitteesta Gondolitie 1. Express-hissi sijaitsee Sirkan kylän keskustassa osoitteessa Hissitie 8. Tarkista näköalahissien ajankohtaiset aukioloajat verkkosivuilta. 

Täältä löydät lisää tekemistä koko perheen Lapin lomalle jokaisena vuodenaikana. 

Koirahoitola sekä lemmikin katoaminen

Jos lemmikkisi tarvitsee hoitoa kesken Lapin lomamatkan, Levillä sijaitsee lemmikkihoitola Polar Light Tours, osoitteesta Muoniontie 955, 99130 Sirkka.

Hoitolaan ovat tervetulleita kaikki koirat koosta riippumatta. Hoitola sijaitsee noin 10 kilometriä Levin keskustasta Muonion suuntaan. Polar Light Tours tarjoaa hoitolan lisäksi elämyksellisiä vierailukäyntejä hevos- ja rekikoiratilaansa. 

Jos lemmikkisi päättää karata yksin tutustumaan Levin kauniiseen luontoon, Polar Light Tours toimii myös löytöeläinten kotina. Sinne kannattaa tehdä ilmoitus heti kadonneesta lemmikistä. Voit ilmoittaa kadonneesta lemmikistä puhelimitse numeroon 040 413 9248 klo 8.00 – 18.00 välillä. Muina aikoina voit lähettää ilmoituksen sähköpostitse info@polarlighttours.fi tai tekstiviestillä numeroon 040 413 9248.

Liitä mukaan millainen lemmikki on kateissa, tieto mahdollisesta tunnusmerkinnästä, lemmikin katoamispaikka ja osoite, katoamispäivä ja -aika, kuvia sekä omistajan yhteystiedot.

Lue myös nämä

Ylläksen 8 vuodenaikaa

Ylläksen alueella voit kokea jopa 8 vuodenaikaa. Tämän vinkkipaketin avulla saat vinkkejä aktiviteeteista, joita voit kokea Ylläksellä.

Vinkkipaketti: Lapin lomalle lemmikin kanssa

Lappi on suosittu matkailukohde ja moni matkailija haluaa vierailla siellä rakkaan lemmikkinsä kanssa. Lue vinkit!

Mitä aktiviteetteja Levi tarjoaa ympäri vuoden?

Levin kaikki vuodenajat ja kuukaudet sisältävät oman erikoispiirteensä. Tämän kirjoituksen avulla tiedät, mitä tehdä Levillä.